Fender gitaar: de reden achter de grote populariteit van het merk

online gitaar leren spelen

De Fender gitaar staat bij de echte muziekfanaten bekend als hét merk. Fender heeft namelijk keer op keer bewezen dat ze bereid zijn om technologie, evolutie, innovatie en toewijding in hun merk te stoppen. Op het gebied van de elektrische gitaren is er wellicht niemand zo bekend als Leo Fender zelf. Hij was de oprichter en ontwerper van de bekende solidbody industrementen. De muziekwereld is werkelijk veranderd dankzij zijn ontwerpen. Mocht jij niet zo bekend zijn met de Fender gitaar en graag meer willen weten over hoe het uitgegroeid is tot een van de grootste namen? Dan helpt dit artikel je gegarandeerd verder. 

De geschiedenis van de Fender gitaar

De Fender gitaar heeft werkelijk de wereld van elektrische gitaren op zijn kop gezet. Het begin van deze iconische innovatie begon tijdens de Tweede Wereldoorlog. Leo Fender besloten 1938 om zijn eigen bedrijf te maken. Het doel van het bedrijf was om onderhoud en reparatie aan te bieden voor geluidsversterkers. Tijdens deze periode werkte hij aan het repareren van veel verschillende versterkers. Door dit werk kwam hij steeds meer in aanraking met de gitaren. Dit motiveerde hem om rustig aan te experimenteren met het ontwerpen en maken van de iconische solid-body elektrische gitaar. Na een tijd was het ontwerp klaar voor gebruik. Dit brengt ons tot de launch van het eerste gitaarmodel van Fender gitaar, de Esquire. Dit ontwerp werd in de jaren 40 gepatenteerd  en in de jaren daarna groeide deze gitaar uit tot de gitaar die verschillende iconen gebruikte. Denk bijvoorbeeld aan Ritchie Blackmore, Jimmy Hendrix, David Gilmour en meer. Tegenwoordig kunnen we de muziekwereld niet meer voorstellen zonder Fender in het.

De materialen

Naast de grote lijnen van het ontwerp, is de Fender gitaar uiteraard ook te herkennen door het gebruik van materiaal. Over het algemeen zijn er niet grote verschillen tussen de Fender microfoons en de microfoons van andere landen. Maar, er is wel een verschil in het koper. Bij de esquir gitaar, die een meter groot is, wordt er gebruik gemaakt van een ander soort koper. Dit maakt de gitaar niet alleen goedkoper, maar zorgt ook voor een helder en directer geluid. Er wordt bij iedere gitaar goed nagedacht over het materiaal. Ondanks dat polyurethaan en polyester synthetische materialen zijn, en daardoor een stuk goedkoper zijn, wordt er wel gebruik gemaakt van biologisch nitrocellulose, wat een duur materiaal is en afkomstig is van katoen. Al deze keuzes geven daadwerkelijk een verschil aan het geluid. De gebruiker heeft dus zelf in handen wat ze fijner vinden klinken.

De Mustang: een klassieker

Een van de klassieke ontwerpen van de Fender gitaar, is de Mustang. Deze gitaar werd gebruikt door Kurt Cobain. Een belangrijke eigenschap van deze Fender gitaar is dat er geen microfoon keuzeschakelaar zit met drie tot vijf standen. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van twee schakelaar om een microfoon te koppelen. Daarnaast zijn er uiteraard nog veel meer andere bekende modellen, waaronder de JazzMaster, de Telecaster gitaar en de Fender Stratocaster. Om jouw eigen Fender te kopen, moet je bij Gooise gitaren zijn.