Stappenplan: zelf je koplampen polijsten

Het komt regelmatig voor dat de koplampen van een auto vergeeld of dof raken. Dit komt doordat de beschermende coatinglaag dan is verdwenen, waardoor er op het kunststof dat hieronder ligt kleine krasjes ontstaan. Dit materiaal begint vervolgens te oxideren en de koplampen worden dof. Als gevolg hiervan laten ze minder licht door, waardoor je zicht ook wordt verminderd. Dit rijdt natuurlijk niet fijn en kan zelfs gevaarlijk zijn, dus het is slim om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Hoe kun je zelf je koplampen polijsten? Wij leggen het uit in dit artikel.

Kun je doffe of vergeelde koplampen voorkomen?

Helaas kun je doffe of vergeeld koplampen eigenlijk niet voorkomen. Dit komt op den duur bij elke auto een keer voor.

Stap 1: Haal in huis wat je nodig hebt

Als je je koplampen zelf wilt gaan polijsten, raden we je aan eerst de juiste materialen in huis te halen. Voor het polijsten heb je in ieder geval autoshampoo, een klei handschoen, een polijstmiddel en een beschermcoating nodig.

Stap 2: Bereid het polijsten voor

Nu je alle materialen in huis hebt gehaald, kun je het polijsten gaan voorbereiden. Met wat autoshampoo maak je de koplampen eerst helemaal goed schoon. Daarna doe je de klei handschoen aan en maak je deze een beetje nat. Wrijf hiermee met lichte druk over de koplampen. Op deze manier verwijder je het nog resterende vuil dat je met de autoshampoo niet hebt weg gekregen. Nu plak je de koplampen met wat tape op, zodat je straks nu per ongeluk wat lak verwijderd als je uitschiet.

Stap 3: De koplampen polijsten

Je kunt nu de koplampen gaan polijsten. Dit doe je door wat polijstmiddel aan de brengen op de koplamp en het stevig hier in te wrijven. Zodra het poederig wordt is het opgedroogd en kun je de koplampen schoon wrijven met een schone doek van katoen. Nu zijn je koplampen weer helemaal schoon en krasvrij. Als het goed is, is de dofheid nu verdwijnen. Breng nu als laatste nog een beschermcoating aan. Hiermee zorg je ervoor dat je koplampen meer beschermd zijn tegen krassen en langer helder blijven.

Als het goed is zijn je koplampen nu meer mooi schoon en krasvrij. Het is aan te raden om nog een beschermcoating aan te brengen, zodat je koplampen langer helder en krasvrij blijven.