Jackfruit, wat is het en wat kun je ermee?
Je hebt vast en zeker wel eens iets gehoord over de nangka. Nee? Jackfruit dan? Dat klinkt waarschijnlijk bekender in de oren. Ondanks dat jackfruit in Nederland vrijwel alleen in blik verkrijgbaar is, wordt de vrucht door veel mensen gebruikt. In onze blog vertellen we wat jackfruit is en wat je ermee kunt doen.
Wat is jackfruit?
Jackfruit is de Engelse benaming voor de nangka. De nangka is een boom waar peervormige of cilindrische vruchten aan groeit. De bomen vind je terug in de oerwouden van landen, zoals Sri Lanka, Filipijnen, Maleisië, India en Indonesië. Uiteraard is de boom ook op andere plekken in de wereld te vinden. De vruchten van de nangka kunnen tussen de 30 en 100 centimeter lang en 50 centimeter breed worden. Wist je ook dat de vruchte vrucht wel tot 55 kilogram kan wegen? Die neem je niet even mee in je boodschappentas als je gaat winkelen. Het is dan ook één van de grootste vruchten ter wereld! Ze bevatten 4 centimeter lange zaden die als snack worden genuttigd en het vruchtvlees van nangka smaakt zoet. De vrucht heeft ook een zoete geur.
Rijpe jackfruit
Een rijpe jackfruit is geel en smaakt zoet. De vrucht wordt vaak gebruikt voor het bereiden van gerechten, zoals smoothies, ijs, custardpudding en andere desserts. De zaden worden zoals eerder beschreven als snack gegeten. In Nederland is het verkrijgbaar in blik en op siroop.
Onrijpe nangka
De jackfruit is onrijp ook te gebruiken. Een jonge en onrijpe nangka heeft een vlezige structuur en heeft een neutrale smaak. De vrucht heeft dan ook de kleur groen. Het ruikt ook niet heel lekker wanneer je het kookt. Onrijpe nangka kan gebruikt worden in curry’s en andere hartige gerechten en wordt ook wel eens gebruikt als vleesvervanger. In Nederland is de onrijpe vrucht verkrijgbaar in blik en in zout water. Het is ook een feit dat de onrijpe vrucht het vaakst gebruikt wordt in de Oosterse keuken.
Hoe voedzaam is nangka?
Jackfruit bevat belangrijke voedingsstoffen en is dus gezond voor lichaam en geest. De vrucht is rijk aan vitamine B6, vitamine C, vitamine A, kalium, calcium en ijzer. Daarnaast is nangka vrij van gluten, soja, cholesterol en verzadigde vetten. Waar je rekening mee moet houden is dat 30% van de grote vrucht daadwerkelijk gegeten kan worden. Dit komt ook door het formaat van de grote en dikke schil die ervoor zorgt dat nangka lang goed blijft en bacteriën weert. De schil is niet eetbaar of te gebruiken.
Welke gerechten kun je met nangka maken?
Je kunt verschillende gerechten maken met zowel rijpe als onrijpe jackfruit. Van heerlijke zoete desserts tot aan hartige gerechten. In veel Oosterse gerechten is de nangka een belangrijk ingrediënt. In Nederland wordt het ook gebruikt, maar de vrucht is hier vrijwel alleen in blik verkrijgbaar. Rijpe nangka kun je verkrijgen in blik en op siroop en onrijpe nangka in blik en in brine. Welke gerechten zou je kunnen maken?
- Nangka-ijs
- Tjendol
- Nangka Rendang
- Sajoer Asem
- Iodeh
- Goedeg
- Chips