Hoeveel calorieën heb ik nodig?

caloriebehoefte

Iedereen die fanatiek sport of bezig is met zijn gezondheid is het tegengekomen: de calorie-inname. Er bestaat natuurlijk teveel calorieën en ook te weinig calorieën. De vraag is dan wat geschikt is voor jou. Iedereen heeft andere doelen en bij deze doelen horen ook andere voedingsgewoontes. Het is daarom belangrijk om te weten wat de ideale hoeveelheid calorieën voor jou is om binnen te krijgen. Daarom gaan we in dit artikel in op de vraag: hoe bereken je je caloriebehoeftes?

Afvallen of aankomen

Afvallen en aankomen kan heel simpel worden weergegeven. Eet jij meer calorieën dan dat jij verbrandt? Dan kom je aan. Eet jij juist minder calorieën dan dat jij verbrandt? Dan val je af. Dit ligt echter wel nog iets gecompliceerder. Als je spiermassa wilt kweken moet je andere producten dan als je bijvoorbeeld flink wilt afvallen.

caloriebehoefte

Welke factoren spelen een rol

Iedereen is verschillend, en daarom is het belangrijk om naar je huidige situatie te kijken als je je caloriebehoefte wilt berekenen. Factoren die een belangrijke rol hierin spelen zijn: leeftijd, gewicht, streefgewicht, hoeveelheid fysieke beweging en bijvoorbeeld je werk. Je hebt meer calorieën nodig als je een actievere levensstijl hebt. Maar als jij de hele dag achter je computer aan een bureau zit, hoef jij dagelijks minder calorieën naar binnen te werken. Gemiddelde inname van mannen is 2200 calorieën, dat van de vrouwen is ongeveer 1800 calorieën. Wil jij je caloriebehoefte voor je eigen situatie goed berekenen? Kijk dan op de site van het Voedingscentrum, hier kan jij al je gegevens invoeren en komt jouw persoonlijke resultaat naar boven.

Kijk je niet suf op de cijfers

Als jij een gezonde levensstijl wilt, moet je niet alleen kijken naar de cijfers van de calorie-inname. Het is belangrijker om te kijken naar wat je eet in plaats van hoeveel je eet. 2000 calorieën aan chips en frisdranken is vele malen slechter dan 2000 calorieën aan gezonde salades. Kijk dus goed naar wat er in je eten zit, en staar je niet blind op de cijfers!