De vele mogelijkheden met plafondlampen.

Plafondlamp voor diffuus licht

Het basistype plafondlamp is vrij eenvoudig: de lichtbron zit direct op het plafond en is omgeven door een scherm van papier of glas dat het licht, afhankelijk van het materiaal, in meer of mindere mate dempt. Dergelijke armaturen geven helder, diffuus licht af dat de ruimte gelijkmatig verlicht, maar ook de diepte wegneemt. Deze oplossing is ideaal voor ruimtes waar men maar kort verblijft bijvoorbeeld voor gangen of trappenhuizen. Maar deze variant kan ook handig zijn in de keuken of woonkamer als er in de hele kamer fel licht gewenst is. De plafondlamp gaat dan uit en de vloerlamp gaat aan voor gezellige uurtjes op de bank.

Plafondspots voor gerichte verlichting

Ze vormen een uitzondering onder plafondlampen: halogeen- of led-spots die vrij kunnen worden versteld en een heldere, beperkte lichtkegel uitstralen. Ze maken het mogelijk om afbeeldingen, meubels , de eettafel of individuele ruimtes van een kamer specifiek te verlichten. In tegenstelling tot de klassieke plafondlamp, die rondom diffuus licht uitstralen, kunnen plafondspots een ruimte opdelen in lichtere en donkere gebieden en zo meer diepte geven. Direct naar beneden gericht, zijn spots ook in de gang een waardevol alternatief voor eenvoudige plafondlampen.

Plafondlampen voor indirect licht

Een interessant alternatief zijn lampen die enkele centimeters onder het plafond worden gehangen en hun licht naar boven uitstralen. Net als een plafondspot geven ze indirect, aangenaam licht, maar hebben ze geen eigen vloeroppervlak nodig. Een echt voordeel, er is immers in heel weinig gangen of keukens niet genoeg ruimte voor een plafondspot.

Wil het licht echter voldoende helder zijn, dan heeft dit type armatuur een krachtige lichtbron nodig die helder genoeg schijnt om de omweg die het licht over het plafond overneemt te compenseren. Om deze reden worden steeds vaker zeer heldere en tegelijkertijd energiebesparende LED’s gebruikt in indirecte plafondlampen, die vaak zelfs direct in de lampbehuizing zijn geïntegreerd. Deze nieuwe constructie is een echte zegen voor iedereen die voorheen tevreden was met een zwakke gloeilamp of spaarlamp in de gang of het trappenhuis.